lunes, 20 de mayo de 2013

TDAH A L’ESCOLA: CONFLICTE I OPORTUNITAT.

El 4 de febrer del 2006 vaig ser convidat per  APYDA, l'associació de pares de nens afectats de TDAH  a Tarragona, a impartir una Conferencia, amb motiu de les seves Jornades.

El contingut de la meva intervenció tractava els següents aspectes:

TDAH A L’ESCOLA: CONFLICTE  I  OPORTUNITAT.

                                                                                                XAVIER SEGÚ I CAMÓN.




El TDAH és un trastorn neurobiològic que afecta molt especialment als aprenentatges i al correcte autocontrol de la conducta al si de l’àmbit escolar.
Hi ha un ple acord en considerar que el seu tractament ha de ser multimodal; és a dir, cal una intervenció coordinada des de diferents nivells o àmbits: el clínic ( farmacològic i psicoterapèutic personal i familiar), l' educatiu al si familiar i l’educatiu al si escolar.


Pel que fa a l’àmbit escolar, es podria creure que l’única forma d’intervenció és la que es centra en l’alumne:

a)  Modificació de les conductes.
b)  Modificació dels estils cognitius.
c)  Reforç estratègies d’aprenentatge.
d)  Reforç Habilitats socials.
e)  Resolució de Conflictes.


Realment és molt el que podem fer des de l’escola per a reconduir, minvar i compensar les dificultats que manifesten els alumnes amb TDAH.
La inclusió dels aspectes anteriors en el Currículum ordinari ha de ser considerada com una resposta eficient a les actuals exigències que l’atenció a la diversitat ens demana.


Ara bé, des d’una perspectiva psicopedagògica entenem que el centre d’atenció de la intervenció no és pas l’alumne en concret sinó el conjunts d’agents que hi intervenen en el procés d’ensenyament aprenentatge: alumne- docentsinstitució escolar.


Així doncs, hauríem de considerar què en pensa cada centre escolar envers aspectes com:


Concepte d’educació: Educar és instruir? Desenvolupar el conjunt de dimensions de la persona ( intel·lectual, emocional, física, moral, social, ètica...) o incidir sols a la intel·lectual ?...


Concepte d’ensenyament – aprenentatge. Impartir o construir coneixements? Dinàmica individual o social?, Procés actiu o passiu?, Unidireccional, bidireccional  o multidireccional?...


Concepte d’escola. Integradora o segregadora?, Reprodueix desigualtats socials o les supera? Equitativa o desnivelladora? Oberta o tancada, Rígida o flexible?...


Concepte d’atenció a la diversitat. Excepció o norma?, Disminució o enriquiment?...


Concepte de conflicte. Perill o Oportunitat? Destructiu o constructiu. A combatre o a gestionar...


Concepte de necessitats: Les reconeix, accepta, satisfà, ignora, subordina, amaga?...

Afrontar el TDAH a l’escola és, alhora, qüestionar els mateixos criteris de:

a) La funció docent.
b) Fracàs escolar.
c) Avaluació / Autoavaluació del sistema escolar.
d) Acció Tutorial.
e) Valors de Disciplina o valors de Convivència.
f) Objectius, condicions i eficiència de les Programacions...



Abordar el TDAH a l’escola ens pot generar una greu dificultat en considerar que  potser l’origen del conflicte, més enllà de les  diverses capacitats i conductes que els alumnes manifesten, rau en les nostres pròpies capacitats per a entendre-les, atendre-les, resoldre-les i, fonamentalment, en aconseguir sentir-nos millor.

     Els alumnes amb TDAH no són alumnes problemàtics: són alumnes amb problemes; aquells múltiples problemes que el seu trastorn els hi genera.
Atendre escolarment a un alumne amb TDAH no és res diferent a integrar les exigències de l’atenció a la diversitat com a norma en la nostra pràctica ordinària i no pas com a una excepció.
Afrontar les necessitats que els diversos alumnes en manifesten és, d’entrada, una exigència ètica que ens demana una intervenció estratègica: prevista, coordinada, global, reflexiva i avaluable.

L’alumne amb TDAH a l’escola, com qualsevol altre, pot ser considerat com:

a)   origen d’un conflicte o com a repte professional.
b)   un ser que ens provoca i ataca o un  ser que en força a ampliar el nostre ventall  de recursos i de competències com a docents.
c)   un alumne a castigar o a ajudar.
d)   un alumne dolent, malalt, “anormal” o un alumne diferent, divers, complex, desigualment competent, exigent, incòmode.
e)   una persona la identitat de la qual és totalment explicada per la seva etiqueta o una persona a desenvolupar, madurar, créixer com a projecte únic, irrepetible i incomparable i en evolució.

El TDAH és un explicació, mai una excusa.
A l’alumne que el pateix i als docents ens informa del perquè d’unes manifestacions i d’unes dificultats. En aporta llum davant la perplexitat.
Però lluny de afavorir la rendició, la derivació, intercanvi de retrets, l’allunyament dels nostres propis deures en altres ( pares, clínics, docents, escola, sistema escolar...) és una crida a la responsabilitat, a l’autoexigència, a extreure el millor de cadascú, a la confiança en les possibilitats tant de l’altre com de mi mateix, a la col·laboració.

Davant el TDAH és imprescindible la col·laboració:
Alumne – alumnes. /Alumne – Tutor. /  Tutor – Escola.  / Tutor – Equip Docent.
Escola – Família.  / Escola – Clínics.  / Alumne – Clínics

El TDAH és un Trastorn Interactiu: Desajust entre les capacitats i característiques de cada persona i les exigències, demandes i judicis de l’entorn.

És en funció d’aquella resposta que rebem a allò que s’espera, es demana, s’exigeix i es valora de la persona amb TDAH, que apareix la disfunció, la discapacitat i la problemàtica, apareix el desencís, l’ansietat, la crispació i la sanció, apareix la profecia autocomplerta.( “ Ja ho sabia que ho faria malament, ja l’havia avisat que acabaria castigat, ja li deia jo que no se’n sortiria...”)

És així que l’alumne amb TDAH pot ser viscut com a un CONFLICTE.

 A partir d’aquestes reflexions, cal parar atenció en que els conflictes a l’àmbit escolar es nodreixen de cóm el docent percep i interpreta les diferències i dificultats dels seus alumnes, quines atribucions i judicis en fa, quins sentiments i emocions viu i com reacciona.
 Cada cop més ens adonem que la clàssica dicotomia pensaments / sentiments- emocions no te cap fonament.
Els nombrosos descobriments des de la neurobiologia ens expliquen les bases físiques i els mecanismes pels quals el món emocional i cognitiu és un complexe entrelligat de connexions que s’infereixen constantment. Pensem en funció del que sentim i sentim en funció del que pensem.
 No és possible prendre cap decisió racional al marge de les emocions i sentiments. Ens cal, doncs, ser conscients de que no hi  ha una actuació equilibrada, sana e intel·ligent sense una ajustada integració entre emoció, pensament i conducta.
 Estem aprenent que no hi ha emocions positives ni negatives, acceptables o inacceptables, permeses i prohibides.
Totes les emocions són indicadors del grau de satisfacció de les nostres necessitats, mecanismes de reacció i d’ajust.
Totes les emocions han de poder ser viscudes, verbalitzables i admeses. Allò que ja no és acceptable són totes les conductes que fem servir per a manifestar les emocions.
 No sempre hi ha congruència entre el que sabem que hem de fer i el que fem a causa de les emocions que en generem.
 Tots ens reconeixem gratament obligats moralment a ser respectuosos, solidaris, oberts, dialogants, col·laboradors, generosos, etc...Però emocions com la por, ràbia, ira, incertesa, tensió, sorpresa, disgust, etc. ens poden portar a conductes ben llunyanes.
Ens pot costar: Escoltar, Posar-nos en la pell de l’altre, dialogar, respectar, somriure, fer autocrítica, estimar, assumir les frustracions com a peces del nostre propi engranatge vital...
Ens caldrà a tots aprendre a analitzar i ajustar la integració entre les nostres emocions, pensaments, judicis, atribucions i conductes.
En la mesura en que ho fem, ens estarem apropant a una millor salut i felicitat fonamentades en la convivència i en els valors ètics.
 Des de l’escola hem de poder combatre els gran enemics de la convivència: desconfiança, autosuficiència, individualisme, competitivitat, prejudicis, dogmatismes, fòbia als canvis, a les diversitats i moltes altres, però molt especialment,... les presses.
Són les nostres escoles espais oberts a la verbalització de les nostres necessitats, dels nostres sentiments i emocions, estructures que afavoreixen la gestió intel·ligent dels nostres conflictes?

Tota persona te cinc grans necessitats bàsiques segons ens ensenya Maslow:

  • sentir-se segur.
  • Sentir-se integrat, pertinença.
  • Sentir-se estimat i valorat.
  • Sentir-se vàlid, competent.
  • Sentir-se autònom.
En la mida que les necessitats no són satisfetes en repleguem sobre les anteriors; de tal manera que una persona que no sigui considerada prou autònoma o vàlida actuarà en favor de sentir-se més estimada i valorada.
Quan les nostres conductes es centren en defensar la necessitat de seguretat és senyal de que han fallat les altres: no ens sentim integrats, ni valorats ni competents...
Moltes conductes violentes, agressives es generen per una posició ultra-defensiva. En definició més actual de la psicologia, la violència és “fam de carícies”, sentiment de no ser estimat...
 Molt sovint, des de les escoles obliguem als nens menys competents curricularment a sobreviure a base de mecanismes de defensa, de por. Por a no ser satisfetes les seves necessitats.
Alhora, els docents també patim aquestes pors davant les nostres necessitats no satisfetes: les mateixes que les dels alumnes: seguretat, integració, acceptació, estima, competència, éxit.
El conflicte és entés, des de les aportacions de les diverses ciències socials, com un fet inherent a tota interacció personal i social, indicador de necessitats no satisfetes, un balanç negatiu d’unes interaccions personals insatisfactòries, situació límit d’uns paràmetres ja no prou vàlids què poden afavorir o evitar la introducció d’altres més estabilitzadors.
El conflicte és, des d’aquesta perspectiva, l’oportunitat de canvi que reconstrueix les relacions de manera més enriquidora per a la satisfacció de les necessitats de tots els membres d’un sistema.
 Ni amb por ni amb recança ens hem d’acostar als conflictes: són oportunitat per a desvetllar necessitats i interessos no explicitats o no prou satisfets.
Les pors als canvis són tan naturals com perjudicials.
 Envers cada situació escolar serà més intel·ligent veure en els conflictes una oportunitat per a generar aprenentatges que a tots ens facin més competents, més que no pas agressions personals, atacs a les nostres inseguretats i a les nostres pors.

 Les millors escoles, les de més alta qualitat, no són pas aquelles que es proposin no tenir mai cap conflicte; la qualitat d’una escola es pot mesurar per la seva capacitat per a prevenir i minimitzar els conflictes, per a gestionar-los de forma més enriquidora per a tots els seus components, per a integrar-los en la seva dinàmica afavoridora del creixement dels membres i del propi sistema escolar.

 Cal no oblidar que l’escola ha de combatre les dificultats que el TDAH genera en la persona i no combatre contra la persona que manifesta les dificultats.
 Mai no podem penalitzar a ningú per les seves dificultats i/o discapacitats; però menys encara quan nosaltres en formem part de la causa per la qual les dificultats i/o discapacitats augmenten, es mantenen o es creen.

 Així doncs, podem considerar que per a canviar a l’altre, a l’alumne considerat “disfuncional”, distorsionador, “problemàtic”... cal iniciar un canvi en nosaltres mateixos: Podem modificar les nostres idees prèvies, els nostres prejudicis, les respostes als nostres sentiments i emocions, les formes d’entendre les nostres interaccions, el repertori de respostes als conflictes...
Des de l’àmbit escolar hi ha múltiples possibilitats de fer servir com a base de recursos tota mena d’adaptacions curriculars més o menys significatives, rígides i continuades.

 Potser allò més immediat i eficient serà donar el primer pas envers una adaptació ocular: mirar amb una altra mirada el nostre alumne amb dificultats, amb problemes d’aprenentatge i/o de conducta.
Canviar la mirada serà veure amb altres ulls que les capacitats no són els resultats, que les dificultats no són culpa, que les equivocacions no són pecat, que l’autoritat no és inflexible, que un petit encert pot ser un èxit, que  un home no es fa en un trimestre, que l’autoconcepte  no se’l fa cadascú, que algú pot aprendre de les errades però molts sols amb els encerts.
Canviar la mirada serà aprendre a callar més que a cridar, a acompanyar més que a abandonar, a acostar-nos més que allunyar-nos, a  insistir més que a renunciar, a veure el mig got ple més que no  mig buit.
 Canviar la mirada serà aprendre a canviar jo per a poder generar canvis en els demés.
 Canviar la mirada serà aprendre a fer del conflicte una oportunitat de creixement, d’autorealització, de millora de la convivència, de progrés.
Canviar la mirada doncs, serà afirmar que l’escola no és l’aula, que educar és sempre tasca complexa, difícil, incòmoda, fins i tot irritant....però mai ingrata.
                                                           Xavier Segú

MANUAL DE COMPRENSIÓN DE LOS ALUMNOS CON TDAH


 
           Tengo TDAH: conóceme, acéptame y quiéreme.
    

1. NECESITO MOVERME MUCHO PARA ESTAR MÁS TRANQUILO: No te enfades porque me cueste estar quieto o juguetear con cosas en las manos. Necesito movimiento corporal. Algunos podemos estar mucho tiempo sentados y quietos, pero asegúrate de que realmente estamos atendiendo, porque tenemos mucha imaginación y pensamos en muchas cosas a la vez.

2. NECESITO SABER QUÉ VIENE DESPÚES: Por favor, dame un ambiente estructurado donde haya una rutina de la que pueda depender. Me siento más seguro cuando sé y me recuerdan qué tengo que hacer en cada momento.

3. CUANDO ME CASTIGUES, NO LO HAGAS ENFADADO CONMIGO. Necesito que me ayudes a cambiar mi conducta; cuando me castigues procura que yo aprenda a hacer algo mejor. Aunque yo me enfade, no me hagas caso: necesito que tú sigas tranquilo, firme y que no me digas palabras que me humillen.

4. CUANDO TE PIDA ALGO, NO ME LO DES PARA QUEDARTE TRANQUILO. Cuando quiero algo no sé esperar, lo quiero ya, y si tardo en conseguirlo me enfado mucho y mi conducta empeora cuanto más irritado estoy. Sé que esto te molesta, pero no lo hago a posta. Ayúdame enseñándome a esperar a conseguir las cosas con tiempo y calma.

5. COMO SIEMPRE PIDO COSAS Y LAS QUIERO EN EL ACTO, NI ME LAS CONCEDAS SIEMPRE, NI ME LAS NIEGUES SIEMPRE POR SISTEMA. Necesito aprender que tu amor no es decirme siempre sí a lo que yo quiero. Pero a veces puedes premiarme con obsequios: a todos nos gustan las sorpresas positivas.

6. CUANDO ME PORTE MAL, ESPLÍCAME CUÁL ERA LA NORMA Y LA CONDUCTA QUE DEBÍA HABER HECHO. Dímelo sin enfadarte, sin gritar, sin agresividad, sin insultarme. Me siento muy triste y no me entero de qué he hecho mal esta vez. Tampoco quiero que te calles, ni que me amenaces con castigos que luego no me vas a exigir.

7. ESPÉRAME, TODAVÍA ESTOY PENSANDO: Por favor permíteme ir a mi propio ritmo. Cada niño tenemos un cerebro con diferentes cualidades y diferentes velocidades para aprender. Si me dan prisas,  me confundo y me siento triste. Creen que no lo sé hacer y no es cierto: sólo necesito que adaptes el trabajo a mi forma de pensar.

8. ME CUESTA TRABAJO RECORDAR CÓMO LO PUEDO HACER BIEN: Por favor, enséñame trucos para solucionar los problemas y dame opciones para conseguirlo. Cuando leo no siempre me entero de lo que tengo que hacer o de los datos importantes. Enséñame  estrategias para aprender a aprender.

9. ¿ESTÁ CORRECTO? NECESITO SABERLO AHORA: Por favor, dame ánimos y recompénsame  cuando estoy trabajando y procuro seguir pautas paso a paso.

10. ¡NO LO OLVIDÉ, NO LO ESCUCHE!: No creas que no te quiero hacer caso o que me da igual olvidar lo que me dices. A menudo no escucho atentamente y por eso mi cerebro no grava tus indicaciones. Por favor dame las indicaciones una por una, y pídeme que repita en voz alta lo que creo que dijiste.

 11. TODO ME SUCEDE DEMASIADO RÁPIDO: Mi cerebro no es muy eficaz en pensar las cosas antes de hacerlas; por eso me equivoco mucho. Tengo la sensación de ir en un coche con exceso de velocidad: no me da tiempo en fijarme en los detalles ni ver las indicaciones ni los avisos. Por favor recuérdame parar, pensar y actuar.

12. ¡ YA CASI TERMINO !: Por favor, dame periodos cortos de trabajo con metas a corto plazo. Mejoro mucho cuando me encargas trabajos cortos y luego me pones más. Si me pones a hacer todo el trabajo de una sola vez, me agobio y se me quitan las ganas de trabajar.

13. ¿QUÉ?: Por favor no digas "Ya te dije eso". Necesito que tengas paciencia: dímelo otra vez, con pocas palabras. Si me pides varias cosas a la vez me hago un lío. Dame una señal. Dibuja un símbolo. Cuelga indicaciones en carteles.

14. ¿NO SIEMPRE LO HAGO TODO MAL?: Por favor hazme sentir orgulloso por éxitos parciales. Prémiame por mi esfuerzo personal, no sólo cuando el resultado esté perfecto.¡Si supieras cuánto me cuesta mantener el esfuerzo en una tarea ¡ Me siento muy mal cuando nunca me felicitan por nada de lo que hago.

15. NO SOY TONTO NI VAGO, Tener TDAH me dificulta mucho hacer las cosas que los demás esperan de mí en cada momento. Hago cosas estupendas en las que nunca te fijas.

16. NO CONFUNDAS CAPACIDAD CON RESULTADOS: Soy capaz de hacer muchas cosas bien y otras las hago por debajo de mis capacidades, porque mi cerebro no funciona con el mejor rendimiento posible. Cuando me ayudas mejoro. Recuerda que entre lo que soy capaz de hacer y mis resultados siempre están las dificultades causadas por el TDAH.

17. ¿POR QUÉ SIEMPRE ME GRITAN POR ALGO?: Por favor fíjate si hago algo bien y felicítame por alguna buena conducta que tenga. Recuérdame mis pequeños éxitos con más frecuencia y anímame cuando tenga un mal día. Llega un momento en que puedo dejar de creer en mí, en que ya todo me dé igual, en que piense que nunca conseguiré ser como tú esperas.

 18. NO CREAS QUE NO SOY NORMAL POR MOSTRARME DIFERENTE A LOS DEMÁS. Yo conozco bien a los niños y no hay dos que seamos iguales; todos somos diferentes, cada cual tenemos cualidades y defectos. A mí me cuesta estar atento mucho rato cuando leo o trabajo, pero tengo mucha imaginación, soy original y se me ocurren ideas que nadie más ha pensado.

 19. NO PIENSES QUE ME GUSTA EQUIVOCARME. No me equivoco a drede, ni mucho menos para hacerte enfadar. Muchas veces, el primer sorprendido de mis grandes fallos soy yo.

 20. YO NECESITO AYUDA, PERO MIS PADRES Y MIS PROFESORES TAMBIÉN. No estoy enfermo, mi forma de ser no se cura; pero me podéis ayudar a mejorar muchos fallos míos. Mis profes no saben cómo ( por eso están siempre tan enfadados conmigo); también creo que mis papás no tienen soluciones mágicas para resolver mis problemas: ellos igual que yo también necesitamos ayuda para sentirnos felices.

 

 

 

 

 

 

 

¿ FRACASO ESCOLAR ?

 
ASESORIA PSICOPEDAGOGICA FAMILIAR

Nos negamos a aceptar que el llamado "fracaso escolar" sea una etiqueta utilizada siempre en contra de la persona del alumno.

Los aprendizajes se realizan siempre en interrelación con los demás y, por tanto, la calidad de cada aprendizaje depende de diferentes factores:

a) estilo cognitivo del alumno.
b) estilo de enseñanza del profesor.
c) metodología didáctica y recursos pedagógicos adaptados o no a las necesidades de cada alumno.
d) Estructura y dinámica organizativa de cada centro escolar.
e) Clima de aula.
f) Acción Tutorial.
g) Trabajar los aprendizajes desde las bases emocionales durante el proceso.
h) Rigidez o flexibilidad en adaptar los objetivos, contenidos, actividades y tipos de evaluación a las características y necesidades de cada alumno.

Por todo ello, analizamos de modo coordinado y multidisciplinar los puntos fuertes y dificultades de cada alumno, pero también aquellos aspectos deficientes y mejorables que utiliza el centro escolar.

Analizar las dificultades de aprendizaje pasa por evaluar las estrategias y características de los métodos de enseñanza, la cultura de centro y diseño de estrategias de ayuda que los centros disponen.

Desde esta perspectiva podemos ayudar a los alumnos a mejorar sus dificultades, a la vez que ofrecer y solicitar recursos a los docentes para que adapten su metodología a las diversas necesidades que pueden presentar alumnos con:

1. Dislexia.
2. Discalculia.
3. Disortografías.
4. Trastorno por Déficit de Atención con o sin Hiperactividad. ( TDAH)
5. Dificultades por lateralidad cruzada o contrariada.
5. Trastornos de conducta.
6. Dificultades por falta de estrategias de aprendizaje.
7. Dificultades por cuadros de ansiedad.

ASESORÍA PSICOPEDAGÓGICA FAMILIAR (apf)

A partir de septiembre, retomaré mi labor profesional como Asesor Psicopedagógico.
En 2005 fundé la ASESORÍA PSICOPEDAGÓGICA FAMILIAR (apf) con una clara vocación de servicio:
  • servicio a las familias en su derecho a recibir una orientación que no siempre reciben de sus centros escolares.
  • servicio a los alumnos en su derecho a ser atendidos en sus múltiples necesidades educativas.
  • servicio a la mejora de la calidad de la educación desde la cooperación de profesionales delos ámbitos clínicos y educativos.
En aquellos momentos defendía aspectos como éstos:


Como profesionales de la psicopedagogía, que hemos apostado por trabajar coordinadamente especialistas de la salud y de la educación, creemos que los problemas que más nos preocupan a todos y que aparecen en aumento en las escuelas son demasiado complejos como para que exijamos a los educadores que los resuelvan en solitario.

Trastornos de aprendizaje, trastornos de conducta, acceso al policonsumo de drogas, aumento de la ansiedad / depresión y de la violencia son aspectos que cada vez preocupan más a los educadores y a las familias.

Ni las familias tienen la obligación de ser especialistas en su resolución, ni tampoco los educadores están en condiciones de cargar con toda la responsabilidad de buscar soluciones mágicas dentro de las escuelas.

Por ello, nosotros somos partidarios del trabajo de colaboración coordinado entre los profesionales de la salud y los de la educación.
Esta práctica debe iniciarse y promoverse desde las Administraciones, pero desde la base, nosotros ya estamos dando los primeros pasos.

No es eficaz que una escuela decida expulsar a un alumno por ser consumidor de drogas; ni tan siquiera como "minitraficante". Hoy en día, desgraciadamente , ya es muy difícil distinguir al consumidor del proveedor.

Nuestros niños de 14, 15 años para ser consumidores necesitan también traficar, como modo de obtener ingresos.

¿ Es un delito ?, ¿ Deberíamos internarlos para su desintoxicación ?

¿ No los vemos sentados en la calle, en los parques y jardines, casi a todas horas celebrando la ceremonia del chocolate?

¿ Dónde están los padres y los vecinos de los que hacen de la litrona y el calimocho el ritual obligado todos los fines de semana?

¿ Nadie es capaz de detectar que su hijo está enganchado a Internet, a los chats o los videojuegos sin el más mínimo control del tiempo ?

La labor de educadores no es penalizar ni realizar registros ni redadas policiales.

Debemos intervenir en la prevención, en la información y formación, en el trabajo compartido de estrategias y objetivos con las familias.

Y por esto precisamos que los especialistas clínicos trabajen de modo coordinado con los educadores.

Ante los graves problemas de aprendizaje se esconden algunos trastornos "invisibles" que afectan al estudio y a la conducta.
También tras el fracaso escolar se esconde el fracaso educador.

Siempre se culpabiliza al niño de ser el responsable de fracasar en sus aprendizajes, como si los profesionales especializados en enseñar, no tuvieran ninguna responsabilidad.

Los alumnos no fracasan.

Quienes fracasan son los docentes, las escuelas, las familias, los planes de estudio, los programas educativos, el sistema escolar e, incluso, la propia sociedad en su conjunto por condenar a casi 1/4 parte de nuestros alumnos a un fracaso ante el que nadie pone recursos didácticos, organizativos, metodológicos, humanos y económicos.

 
Puede contactar conmigo en   xaviersegu@hotmail.com